Logo Afvallen zonder Sportschool
Let op je calorieën

Als je wilt afvallen, is het belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen de hoeveelheid calorieën die je eet en de hoeveelheid calorieën die je verbrandt. Dit begint bij het bepalen van je dagelijkse caloriebehoefte. Door je caloriebehoefte te kennen, kun je bepalen hoeveel calorieën je per dag moet eten om af te vallen.

Gebruik een online tool

Er zijn verschillende online tools die je kunt gebruiken om je dagelijkse caloriebehoefte te berekenen. Deze tools houden rekening met factoren zoals je leeftijd, lengte, gewicht, geslacht en activiteitenniveau. Twee veelgebruikte tools zijn de Harris-Benedict formule en de Mifflin-St. Jeor formule. Deze formules geven een schatting van het aantal calorieën dat je nodig hebt om je huidige gewicht te behouden.

Pas je caloriebehoefte aan voor gewichtsverlies

Om af te vallen, moet je minder calorieën eten dan je dagelijkse caloriebehoefte. Een veilige manier om af te vallen is door dagelijks ongeveer 500 calorieën minder te eten dan je dagelijkse caloriebehoefte. Dit betekent dat als je dagelijkse caloriebehoefte 2000 calorieën is, je moet streven naar een dagelijkse calorie-inname van 1500 calorieën om gewicht te verliezen.

Houd je calorie-inname bij

Als je eenmaal weet hoeveel calorieën je dagelijks moet eten, is het belangrijk om je calorie-inname bij te houden. Dit kan bijvoorbeeld met een calorisch logboek, een app of website. Door je calorie-inname bij te houden, zie je of je binnen je dagelijkse doelstelling blijft.

Pas je caloriebehoefte aan na verloop van tijd

Als je begint met afvallen, past je lichaam zich aan aan het verminderde aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Hierdoor vertraagt het gewichtsverlies. Om dit tegen te gaan, bereken je na verloop van tijd je caloriebehoefte opnieuw en past hem eventueel aan.

Het bepalen van je dagelijkse caloriebehoefte is een belangrijke eerste stap in het proces van afvallen. Het kan even duren om je ideale calorie-inname te vinden, maar door geduldig te zijn en regelmatig je calorie-inname bij te houden, zal je uiteindelijk succesvol afvallen. Vergeet niet om ook regelmatig te bewegen en gezonde voedingskeuzes te maken om een gezonde levensstijl te behouden.