Logo Afvallen zonder Sportschool
Wat zijn de verschillen tussen whey concentraat en whey isolaat

Als je op zoek bent naar supplementen voor spieropbouw of gewichtsverlies, is de kans groot dat je hebt gehoord van whey-eiwit. Whey-eiwit is een populaire voedingssupplement voor atleten en fitnessliefhebbers vanwege de hoge biologische waarde en de snelle absorptie in het lichaam. Er zijn echter twee verschillende soorten whey-eiwit die vaak worden gebruikt: whey-concentraat en whey-isolaat. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee varianten?

Whey-concentraat

Whey-concentraat is het meest voorkomende type whey-eiwit en wordt vaak gebruikt in supplementen en eiwitpoeders. Het wordt geproduceerd door whey-eiwit te isoleren uit melk en vervolgens te concentreren door middel van een filtratieproces. Dit proces verwijdert het grootste deel van het lactosegehalte, maar laat andere voedingsstoffen, zoals vetten, mineralen en koolhydraten, achter in het eindproduct.

Het eiwitgehalte van whey-concentraat varieert meestal tussen de 70-80%, afhankelijk van het merk en de kwaliteit van het product. Het voordeel van whey-concentraat is dat het over het algemeen goedkoper is dan whey-isolaat en dat het meer voedingsstoffen bevat dan alleen eiwit. Dit kan een voordeel zijn voor mensen die op zoek zijn naar een supplement met een meer uitgebalanceerd voedingsprofiel.

Whey-isolaat

Whey-isolaat is een meer gezuiverde vorm van whey-eiwit dan whey-concentraat. Het wordt geproduceerd door whey-concentraat verder te filtreren en te zuiveren om het eiwitgehalte te verhogen en het lactose-, vet- en koolhydraatgehalte te verminderen. Hierdoor bevat whey-isolaat minder koolhydraten en vetten dan whey-concentraat, waardoor het een betere keuze kan zijn voor mensen die op zoek zijn naar een eiwitsupplement met minder calorieën.

Het eiwitgehalte van whey-isolaat is over het algemeen hoger dan dat van whey-concentraat en kan variëren van 90-95%, afhankelijk van het merk en de kwaliteit van het product. Whey-isolaat wordt vaak gebruikt door atleten en bodybuilders die op zoek zijn naar een eiwitsupplement met een hoog eiwitgehalte en weinig koolhydraten en vetten.

Welke moet je kiezen?

Het kiezen van het juiste type whey-eiwit hangt af van je persoonlijke doelen en voorkeuren. Als je op zoek bent naar een eiwitsupplement met een uit gebalanceerd voedingsprofiel en een redelijk prijskaartje, kan whey-concentraat een goede keuze zijn. Het bevat nog steeds een hoog eiwitgehalte en biedt extra voedingsstoffen zoals mineralen en koolhydraten.

Als je echter meer gefocust bent op het verhogen van je eiwitinname en het verminderen van calorieën en koolhydraten, kan whey-isolaat de betere keuze zijn. Het heeft een hoger eiwitgehalte en minder calorieën en koolhydraten per portie.

Persoonlijke beoefte

Het is belangrijk om te onthouden dat beide vormen van whey-eiwit een goede bron van eiwitten zijn en dat het juiste type afhankelijk is van je persoonlijke behoeften en doelen. Het is ook belangrijk om op te merken dat kwaliteit een rol speelt bij het kiezen van een whey-eiwit supplement. Kies een supplement van een gerenommeerd merk dat hoogwaardige ingrediënten gebruikt en geen onnodige toevoegingen bevat.