Logo Afvallen zonder Sportschool
De risico’s van overgewicht

Overgewicht is een aandoening die optreedt wanneer er te veel vet in het lichaam wordt opgeslagen. Het wordt gemeten door middel van de Body Mass Index (BMI) en wordt gedefinieerd als een BMI van 25 of hoger. Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsrisico's, waaronder hartziekten, diabetes, hoge bloeddruk en beroerte. Maar wat zijn de risico's van overgewicht?

Hart- en vaatziekten

Een van de grootste risico's van overgewicht is de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Overgewicht kan leiden tot een verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en diabetes, die allemaal bijdragen aan de ontwikkeling van hartziekten. De extra belasting op het hart door het dragen van extra lichaamsvet kan ook leiden tot een vergrote hartspier en hartfalen.

Diabetes

Overgewicht is ook een belangrijke risicofactor voor diabetes. Mensen met overgewicht hebben meer kans op insulineresistentie, wat betekent dat hun lichaam niet in staat is om insuline efficiënt te gebruiken. Dit kan leiden tot hoge bloedsuikerspiegels en uiteindelijk diabetes type 2.

Hoge bloeddruk

Overgewicht kan ook leiden tot hoge bloeddruk. Het extra gewicht kan de bloedvaten vernauwen, waardoor het hart harder moet werken om het bloed rond te pompen. Dit kan leiden tot een hoge bloeddruk, die op zijn beurt het risico op een beroerte, hartaanval en nierschade verhoogt.

Beroerte

Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor beroerte. Het verhoogt de kans op het ontwikkelen van een bloedstolsel in de slagaders, wat kan leiden tot een beroerte. Mensen met overgewicht hebben ook meer kans op hoge bloeddruk en diabetes, die beide risicofactoren zijn voor een beroerte.

Andere gezondheidsrisico's

Naast deze gezondheidsrisico's kan overgewicht ook leiden tot andere aandoeningen zoals slaapapneu, osteoartritis en bepaalde vormen van kanker, waaronder borstkanker, darmkanker en prostaatkanker.

Check je BMI

Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsrisico's en kan het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, beroerte en andere aandoeningen verhogen. Het is belangrijk om je BMI regelmatig te controleren en indien nodig stappen te ondernemen om af te vallen en een gezond gewicht te behouden. Dit kan door middel van dieet, lichaamsbeweging en andere gezonde levensstijlveranderingen. Raadpleeg altijd een arts voordat je een nieuw dieet of lichaamsbeweging programma begint. Het verminderen van overgewicht kan helpen om deze gezondheidsrisico's te verminderen en een langer, gezonder leven te bevorderen.